Kurz eura sa pohybuje okolo 1,23 USD/EUR

31.12.2020 Celý región

Frankfurt nad Mohanom/Londýn 31. decembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa na Silvestra pohybuje okolo 1,23 USD/EUR, kam sa dostal v stredu (30. 12.).

Euro sa vo štvrtok ráno predávalo po 1,2303 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako v predchádzajúci večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu popoludní referenčný kurz na 1,2281 (v utorok: 1,2259) USD/EUR.

Euru aktuálne chýbajú impulzy. Počas posledného obchodného dňa 2020 sa neočakávajú z eurozóny žiadne dôležité makroekonomické údaje. V USA bude popoludní zverejnená správa o nových žiadostiach o podporu v nezamestnanosti.

Spoločná mena sa tento rok výrazne posilnila. Jej kurz sa v stredu prvýkrát od apríla 2018 dostal nad hranicu 1,23 USD/EUR. V marci počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu euro padlo až na 1,06 USD. Medzi dôležitými faktormi, ktoré podporili dôveru v spoločnú menu, bola aj dohoda krajín Európskej únie o fonde obnovy. To vytvorilo predpoklady na následné posilňovanie eura v tomto roku.

Navyše, americká centrálna banka (Fed) dala jasne najavo, že nebude tak rozhodne bojovať proti inflácii, ak by prekročila jej cieľ, čo malo negatívny vplyv na dolár, ktorý sa tento rok oslabil voči všetkým dôležitým menám.
 

Vyberte región

mark